Reuzen van Vlaanderen - E



Klik op een hoofd van een reus of reuzin om de foto's te zien.


EDDY WALLY - Meulebeke

De reus is het evenbeeld van Eduard René Van De Walle (Zelzate, 12 juli 1932 – aldaar, 6 februari 2016) beter gekend als charmezanger Eddy Wally.

EGLINA - Zelzate

Nog geen info.

EMILE VERHAEREN - Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands)

De reus werd gebouwd in 2016 naar aanleiding van het herdenkingsjaar van schrijver Emile Verhaeren 100 jaar na zijn overlijden. Rob Buelens bouwde de reus met twee vrijwilligers in opdracht van de gemeente en is 4,33 m. hoog. De schrijver ligt begraven in een praalgraf aan de Schelde zoals hij het heeft gewild "met zijn voeten in de Schelde" dit door toedoen van Koning Albert I en Koningin Elisabeth waarmee Emile Verhaeren persoonlijk bevriend was.

EMMA - Kortrijk

Emma is geboren in 2018 en ingeschreven als burger van Kortrijk op 20/05/2018 door burgemeester Vincent Van Quickenborne.
Reus Emma is de dochter van de reuzen Manten en Kalle.
De reus draagt een witte jurk met rode bollen verwijzend naar de stadskleuren.
Zij is 5,10 m. hoog en weegt 308 kg., zij word voortbewogen door een ingewikkeld mechanisme en door verschillende mensen.

EMMA - Kotem (Maasmechelen)

Nog geen info.

EPHREM DE BEIAARDIER - Ronse

Ephrem de beiaardier is de vader van onze textiel reuzen. In 1991 besloot het “Hulde Comité Prof. Ephrem Delmotte” een reus te maken als blijvend aandenken aan de viering die in 1990 plaats vond van de 85 jarige Ephrem Delmotte.
In 1992 werd de reus “Ephrem De beiaardier” geboren en gedoopt. In 1993 zijn de vier Reuzen Staf, Manse, Angeleki en Ephrem bij elkaar voor de Bommelstoet en worden ze gedragen door de leden van de powerclub C.O.C., de huidige Reuzendragers van Ronse.

ETIENNE - Wilrijk (Antwerpen)

De reus stelt Etienne Mommerency voor. Etienne was in 2010 voor de vijfde maal regisseur van de Wilrijkse Geitestoet.

EZEL - Ninove

De ezel is oorzaak voor de bijnaam van de Ninovieters. Zij worden "wortelkrabbers" genoemd omdat bij een belegering door Aalstenaars de stadspoort werd afgesloten met een wortel in plaats van de onvindbare sleutel. Maar toen een ezel de wortel weg had gekrabd en opgegeten konden de Aalstenaars alsnog de stad binnen.









Startpagina Exit Terug